Sięgając każdego Dnia po kilka porcji Tych bezcennych dla nas Roślin – Badania sugerują Dwa razy dziennie owoce i Trzy razy dziennie Warzywa – warto pamiętać, że przeważnie Warzywa zawierają mniej kalorii i cukrów niż owoce.
A może otoczenie pełne radosnych barw?
I na bez względu na porę roku, ponieważ barwniki roślinne pozytywnie wpływają na moje zdrowie i samopoczucie. Pytanie, jaki konkretnie kolor może mieć na moje zdrowie, jest bardzo zasadne, a za jedną, każdy, a najlepiej wszystkie razem! Za Każdą z wyróżnianych barw Stoi szereg Działań i właściwości prozdrowotnych, Które Bardzo konkretnie wspomagają funkcjonowanie naszego organizmu.
Owoce, zielone i pomarańczowe, czerwone, fioletowe i białe. W każdej znajdują SIĘ właściwe enzymy, flawonoidy (Naturalne Barwniki roślinne) oraz zawarte w „sosie własnym” Bo bezpośrednio w surowcu, Naturalne Witaminy i Minerały. Ponadto Warto wiedzieć, že im barwa JEST bardziej intensywna, Tym więcej korzystnych substancji występuje w danej roślinie.
Białe wartości dużo witaminy i kiszki, które nie mają znaczenia, jak na co leksy). Działają więc antybakteryjnie, antywirusowo i przeciwgrzybicznie. Wzmacniają odporność organizmu oraz regulują poziom cholesterolu we krwi.
Żółta edycja koloru skóry, twardość paznokci i jakość włosów. Wpływają na urodę od wewnątrz organizmu, przez co efekty ich codziennego spożywania mogą wkrótce obserwować na zewnątrz. Sprzyjają także szybszej regeneracji.
POMARAŃCZOWE do gazów działające przeciwzapalnie (np. Rokitnik pospolity).
Wiązany z beta-karotenem, może zawdziężyć swój kolor i łysy. Poprawione także wzrok (np. Marchew, dynia, pomarańcza). Są również bogate w witaminy C i treści odżywiających mięśnie (np. Brzoskwinia, gruszka, morela).
Polepszają przyswajalność żelaza.
CZERWONE wspomagają działanie całego systemu krwionośnego, a także ochronę przed zamarzaniem
i wylewem krwi. Są bogate w przeciwutleniacze, które skutecznie opóźniają proces przetwarzania. Będąc razem żelaza i magnezu (np. Burak, rabarbar) wspierają ochronęanie anemii. Pozytywnie wpływają na nerki (np. Pomidory, papryka czerwona, wiśnie, truskawki, maliny, żurawina czy granaty). Jako źródło likopenu i antocyjanów, obniżają ciśnienie krwi, zwiększają siłę roboczą, wymieniają się, usprawniają pracę.
ZIELONE są najczęściej niskokaloryczne i zalecane przy odchudzaniu (np. Brokuł, sałata, szpinak), ale również podczas odkwaszeń) całego organizmu.
Zawierają witaminę C, kwas foliowy oraz substancje działające przeciw nowotworowo (np. Ogórek, kapusta, kiwi). Dostarczają błonnika, kwasu foliowego, wielu minerałów i witamin C, A, E i K (np. Szpinak, sałata, brokuły, agrest, szparagi).
Oczyszczenie organizmu z toksynami i wzmacnianiem środków krwionośnych.
FIOLETOWE dobiegł właściwości bakteriobójcze (np. Jagoda, czarna porzeczka, figa), i antywirusowe (np. Granat, jeżyna).
Są to dobre połączenie antyoksydantów, odpowiedzialnych za równy dostęp, kondycję skóry i działanie przeciwnowotworowe. Obecna w nich antocyjanina ma przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne (np. Aronia, czarna porzeczka, borówka, jagoda czy jeżyna). P rzyk ł ad Zaczynając od źródeł bakłażany i śliwki.
Jakie są wartości w codziennej diecie?
Pomiędzy obcymi barwami roślinnymi synergia, czyli wzajemne wzmocnianie się właściwości. Owoce i warzywa są przechowywane w wielu organizmach bioaktywnych. Jak wynika z wielu badań, Polacy ciągle będą spożywali za mało tych roślin, niedziałając w kuchni. Innymi słowy, może sałatki może ustrzec przed wieloma chorobami. (Błonnik, witaminy i minerały, a także przeciwutleniacze, m.in. związki fenolowe, karotenoidy, witamina C i E).
BŁONNIK najlepszy jest ze zbóż, jednak również warzywa stanowią jego bogate źródło (np. fasola, groch, soja, kapusta, korzeń marchewki i pietruszki). Obecnie wiadomo, jak duże znaczenie ma błonnik w zapobieganiu chorobom serca, poprawie perystaltyki jelit, redukcji „złego” cholesterolu,w leczeniu otyłości i cukrzycy typu B.
POLIFENOLE to związki biologicznie czynne, obecne głównie w korzeniach, bulwach, liściach, łodygach, kwiatach, owocach i nasionach. Ich spożywanie wpływa na zmniejszenie występowania schorzeń nowotworowych i układu sercowo-naczyniowego (np. seler, pietruszka, szpinak, pomidory, cebula, kapusta, fasola).
FLAWONOIDY to naturalne barwniki roślinne, stanowiące swoisty system odpornościowy każdej rośliny. Przeniesione do organizmu pełnią funkcje ochronne i regenerujące.Posiadają właściwości przeciwutleniające. Ich największym źródłem są surowe owoce jagodowe i warzywa zielone, ekologicznej jakości. Duże znaczenie ma proces ich koncentrowania, ponieważ naturalne stężenie znacząco wzmacnia efektywność ich stosowania. Równoważą odporność.
KAROTENOIDY to naturalne barwniki roślinne, których nie jesteśmy w stanie sami syntezować i dlatego musimy dostarczać je wraz z codzienną dietą. Najbardziej rozpowszechniony jest β-karoten (np. marchew, jarmuż, szpinak). Drugim jest likopen (np. pomidory), kolejnym luteina, pozytywnie wpływająca na efekt zmęczonych oczu.
Ponadto związki te zmniejszą ryzyko pojawienia się chorób neurodegeneracyjnych i nowotworowych (szczególnie płuc, prostaty, jajników i wątroby).
WITAMINY takie jak C i E (np. kapusta, pomidor, pietruszka, papryka, jarmuż, szpinak, szparagi) oraz A, K, B6 i H odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu człowieka. Warunkiem ich dużej aktywności biologicznej jest spożywanie owoców i warzyw na surowo.
MINERAŁY czyli mikro- i makroelementy (np. miedź, żelazo, magnez, wapń, cynk, mangan) są niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju człowieka. Spożywanie na surowo owoców i warzyw pozawala na zachowanie ich w pożywieniu nawet o 80% więcej, niż po poddaniu obróbce termicznej.
Czy „kolorowe” podejście do diety ma znaczenie funkcjonalne?
Odpowiednio zbilansowana dieta holistycznie (całościowo w jednym czasie) chroni wszystkie funkcje życiowe organizmu. Działa jak „żywieniowa” polisa na zdrowe życie.
Pytanie, jak rozumiesz swoje zdrowie? CZY reagujesz przed CZY po, pierwszym „Bolu” (czyli po pojawieniu SIĘ objawów Już konkretnego schorzenia)? Spożywając kazdego Dnia Warzywa i owoce ZE Wszystkich grup kolorystycznych wzmocnisz odporność, dłużej zachowasz młodość, unikniesz nadwagi, ochronisz SIĘ PRZED miażdżyca i zapewnisz sobie dobry WZROK. Zapewnisz więc organizmowi wydajności , wydajność i sprawność na długie lata, całkowicie naturalnie!